Share |
 
 
   

Облекчават наемането на чуждестранни работници

Облекчават наемането на чуждестранни работници

Издаването на визи за чуждестранни работници ще става до 7 дни от подаването на искане от страна на работодателя.

Това ще стане след като Министерски съвет приеме Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ППЗТМТМ). Освен това, ще отпадне изискването за представяне на документи за правоспособност, квалификация и превод на диплома. Ще се изискват само паспорт и договор с работодател. Последният ще декларира, че ще осигури жилище на работника, но няма да има пряк ангажимент към това.

Тези новости бяха обявени на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов, представители на бизнеса и работодателските организации. На нея бяха обсъдени конкретни мерки, насочени към облекчаване на административната тежест, недостига на човешки ресурси в икономиката, условията за правене на бизнес в България и насърчаване на икономическия растеж.

Отпада и изискването работодателят да представя копие на обяви за търсене на персонал в националните и местни медии, а документи за работа ще могат да се подават не само в София, но и във Варна и Бургас.

Обсъжда се също така и удължаване на срока за работната виза до 5 месеца за сезонна заетост, като са концентрирани усилия към подобряване условията на труд и привличане на сезонните работници.

По отношение удостоверенията за наличие на задълженията към бюджета и общините, прието е плащанията да се извършват в звената на Националната агенция за приходите (НАП) чрез ПОС терминалите.

Министър Караниколов изрази желание срещите с работодателските организации и бизнеса да се провеждат ежемесечно с цел постигане на реални резултати. Той заяви, че до 15 дни Министерство на икономиката ще е готово с анализ по регулаторните тежести.
От своя страна Работодателските организации поеха ангажимент за предоставяне на предложения и определяне на приоритетни теми.  

01.06.2017


Уважаеми колеги,

             Бихме искали да Ви уведомим, че браншовите организации в страната се обединяваме в борбата с продължаващата вече няколко месеца усложнена обстановка по ГКПП на страната.

             Положението по всички пунктове в страната е нетърпимо. Необяснимите за нас престои от по 50-60 часа на ГКПП на страната поставят шофьорите в нечовешки условия. Транспортните фирми  търпят загуби от стотици хиляди левове на ден.

             Отчитайки продължаващото безхаберие от страна на държавата, управителният съвет на Съюза на международните превозвачи заедно с ръководните органи на други браншови организации взе решение да бъдат предприети протестни действия на  31.10.2016 г. /понеделник/ в часовия диапазон от 10.00 до 12.00 часа, които  ще обхванат зоните на следните ГКПП на страната:

ГКПП с Р Турция:  ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле / ГКПП Лесово – Хамзабейли

ГКПП с Р Гърция:  ГКПП Кулата-Промахон

ГКПП с Р Румъния: ГКПП Дунав мост  - Русе / ГКПП Дунав мост  - Видин

ГКПП с Р Сърбия:  ГКПП Калотина

      Същия ден ще има съвместна пресконференция на браншовите организации в пресклуба на БТА – София. Пресконференцията е с начален час 10.00 часа.

 Отправяме апел към всички вас да подкрепите общите ни действия за постигане на ефективен резултат срещу дългото чакане по ГКПП на страната. Подкрепете ни, като осигурите вашето присъствие или това на ваши служители при най-близките до вас зони около ГКПП в 10 часа в понеделник – 31.10.2016 г.

 Управителен съвет  на СМП

 


Отпада забраната за спиране на движението на товарни автомобили по атомагистралите

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че със заповед на Агенция “Пътна инфраструктура” от 07.07.2016г. се изменя заповед № РД-11-1542 / 21.12.2015 г. и се отменя забраната за спиране на движението на товарни автомобили по автомагистралите.

Забраната остава да важи за периода на официалните празници, считано до 01.01.2017г. вкл.: последния работен ден преди празниците – 0т 16:00 ч до 20:00 ч и последния почивен (празничен ден) – от 14:00 ч до 20:00 ч.

Пълните текстове на двете заповеди може да видите в прикачените файлове.


Екипът на СМП

Съюз на Международните Превозвачи

08.07.2016г.

Zapoved_12_t_22-12-2015

Zapoved_teshki_MPS_567-7.7.16


 

2016


Информация относно проблема с разрешителните за превоз на товари между България и Турция

05.2.2014 г.
 


ИААА: УНГАРИЯ - информация относно прилагане на чл. 15, параграф 7 от Регламент (ЕИО) № 3821/85 относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт


Търси да назначи шофьори за международен транспорт на трудов договор.
-За РЕЛАЦИИ БЪЛГАРИЯ - ИЗТОЧНА ЕВРОПА - РУСИЯ - ТУРЦИЯ - ГРУЗИЯ - АРМЕНИЯ
-Изисквания към кандидатите + документи:
- Опит на товарни камиони в Европa и Азия– минимум 2 год;
- Категория С + Е ;
- Дигитална карта;
- Удостоверение за професионална компетентност;
- Свидетелство за психологическа годност;
- Трудова книжка;
- Свидетелство за съдимост;

Лице за контакт Александр Царегородцев +359 888842340 /09:00-18:30 часа/


Транспортните министри на България и Русия преговарят за още разрешителни

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще замине спешно за Казахстан, където в сряда ще се срещне с министъра на транспорта на Руската Федерация Игор Левитин. Повод за срещата са изчерпаните еднократни разрешителни за превоз на товари до Русия.

Срещата ще се проведе в Астана, Казахстан в рамките на Осмата международна конференция Трансевразия 2011. Министър Московски лично се е ангажирал да договори допълнителна квота от разрешителни, които българските превозвачи да ползват до края на годината. Според двустранното споразумение между България и Русия, броят на еднократните разрешителни за превоз на товари между двете държави е 10 хил. на година. За 2011 г. България е договорила допълнителна квота от 2 хил. разрешителни, които също са изчерпани.
Според анализ на новото ръководство на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация квотата от 12 хил. разрешителни за 2011 г. е крайно недостатъчна и страната ни има нужда от още 2 хил. до края на годината, което налага спешната среща между министър Ивайло Московски и колегата му Игор Левитин.
Със заповед на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков е създадена работна група, която да анализира функционирането на системата за разпределение на еднократните разрешителни. Целта не е да се търсят единствено причините, защо не е договорена адекватна квота за товарите до Русия, а да бъдат направени всички възможни действия за осигуряване на допълнителен контингент от разрешителни.
Въпреки че администрацията е предупредила превозвачите за изчерпване на квотата от разрешителни за Русия с писмо от 18 октомври 2011 г. и е посочила възможността тези превози да се извършват със СЕМТ разрешителни, все още редица транспортни фирми приемат заявки за товари и задействат ТИР карнети.
За следващата година България е договорила квота от 12 хил. еднократни разрешителни за превоз на товари. На срещата с руския министър на транспорта, министър Московски ще настоява за допълнително увеличаване на броя разрешителни за 2012 г.

Оригинална статия kamioni.bg

04.11.2011


София. Спря търговията ни по шосе с Русия. От две седмици няма руски разрешителни за международен автомобилен превоз на товари, алармираха износители. Огромни количества плодове, зеленчуци, козметика, лекарства, вина и др. стоки чакат да бъдат превозени до необятния руски пазар, а търговците ни търпят загуби. Български компании пък не могат да внесат необходимите за работата им материали и стоки.

От 18 октомври всички руски разрешителни - 10-те хиляди от официалната квота и 2-те хиляди допълнително доставени са изчерпани, потвърдиха и от ИА "Автомобилна администрация" (ИААА).

Основната причина за липсата на разрешителни е, че по време на бившия министър на транспорта Александър Цветков не е договорено с Москва увеличение на квотата ни на базата на драстично нарасналия износ, заяви Георги Минчев, председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС).

Заседанието на междуправителствената комисия в Москва било претупано поради неяснотите около АЕЦ "Белене". От липсата на разрешителни сега най-силно са засегнати износителите на десертно грозде и облекла, твърди Минчев. Според него технически е невъзможно да се достави втора допълнителна квота разрешителни. Никой в Русия обаче няма да се ангажира преди предстоящите парламентарни избори да се договаря по проблем, който си е само наш, смята Георги Минчев.

От две седмици правим всичко възможно да договорим допълнителни разрешителни, заяви шефът на ИААА Валентин Божков. Изпратихме в Москва делегация, три писма, много имейли и дори обосновка, която ни поискаха, каза Божков. Транспортният министър Ивайло Московски е запознат с проблема и търси спешна среща с руския си колега за разрешаването му, обясни още Валентин Божков.

Автор: Белчо Цанев
Оригинална статия вестник Стандарт

04.11.2011


08.03.2011Във връзка с изменения на митническото законодателство на ЕС, които ще се прилагат от 1.01.2011 г., АЕБТРИ, съвместно със СОАТ и БАСАТ проведе четири семинара за българските превозвачи, потребители на карнети ТИР, в градовете София, Бургас и Пловдив в периода 10 - 20.12.2010г.
Новите разпоредби в митническото законодателство на Европейската общност са свързани с измененията за сигурност и безопасност и изискват от превозвачите, титуляри на карнети ТИР да подават в електронен вид обобщена декларация за въвеждане или напускане (ОДВ/Н) един час преди пристигането на стоките на граничен пункт на Европейския съюз.
Данните за сигурност и безопасност се съдържат в Приложение 30А от Регламент (ЕИО) № 2454/93 на Комисията и включват:
- държава и място на товарене;
- държава и място на разтоварване;
- маршрут;
- транспортни разходи - начин на плащане;
- товародател и товарополучател - конкретни данни за име на фирмата, адрес, пощенски код, държава и EORI номер, при регистрация в Европейската общност.
- митнически код, тегло и брой колети на стоката. Тези данни са необходими за извършване на анализ на риска за правилното осъществяване на митническия контрол за целите на сигурността и безопасността.
Възможностите, които имат превозвачите, титуляри на карнети ТИР за изпращането на данните за сигурност и безопасност са (по избор):
- подаване на Обобщена декларация за въвеждане/напускане, като отделно се изпраща, както досега предварителна декларация с данни от карнета ТИР,
ИЛИ
- тези данни да бъдат включени в предварителното деклариране на данни за карнета ТИР.
Отговорността за подаването на данните за сигурност и безопасност носи лицето, което изпраща данните в електронен вид. При проверка от митническата администрация и установяване несъответствие или грешка на изпратените данни ще бъдат налагани глоби в размер от 50 до 2000 лева.
При изпращане на данните в митническите учреждения на Република Българи може да се използва Web формата от страницата на Агенция "Митници" http://www.customs.bg в секцията Електронни митници -> Системи -> Системи за реална работа или посредством митнически агенти с изградена връзка тип система-система.
Всяко юридическо или физическо лице, което подава ОДВ/Н, трябва да има EORI номер и универсален електронен подпис, за да се регистрира в www.customs.bg - Електронни митници -> Системи -> Портал за регистрация.
ИРУ подготви нов вариант на приложението TIR-EPD, което ще може да се използва безплатно от титулярите на карнети ТИР. Указанията за работа може да намерите на www.iru.org -> IRU TIR-EPD Free TIR Pre-declaration for all!
Полезна информация можете да намерите на следните линкове :Новите разпоредби на митническото законодателство на Eвропейската общност
http://ec.europa.eu/ecip/security amendment/indexen.htm
Митнически код на стоката
http://eu.europa.eu/taxation_customs/dds/tarhome_en.htm
Списък на гранични митнически учреждения на Европейския съюз и техните кодове
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/csrdhome_eu.htm
Справка за ЕORI номер
http://ec.europa.eu/taxaton_customs/dds/eorihome_en.htm

30.12.2010


 

На вниманието на всички клиенти на АТН-ТРАНС ЕООД. Поради срив в системата на Капъкуле, за момента преминаването на турска територия през граничен пункт Капитан Андреево е невъзможно.

 

16.06.2010г.


Част от екипа на АТН-ТРАНС ЕООД взе участие в международния велопоход по случай деня на Европа


09.05.2010г.  Ръководството на АТН-ТРАНС ЕООД  поздравлява всички жени във фирмата с 8-ми март – празника на красотата. Бъдете красиви, обичани и щастливи, много радости и  успехи!

08.03.2009г.


 

 Честита Баба Марта на всички настоящи и бъдещи партньори!

  

01.03.2009г.

За 3-та поредна година в София бе проведена международната специализирана изложба "Транспорт и логистика". Изложбата бе посетена и от представители на АТН-ТРАНС ЕООД

21.02.2009г.


От 1 януари 2009 г. влезе в сила изменение на митническото законодателство на Общността относно превозите на стоки под режим ТИР (Регламент (ЕО) №1192/2008 на Комисията от 17.11.2008 г.). Съгласно новите изисквания титулярът на съответния карнет ТИР или негов представител е задължен да подаде данните от карнета ТИР по електронен път в новата компютъризирана транзитна система (NCTS) преди да представи в отправно или входно митническо учреждение на Общността карнета ТИР, всички необходими придружаващи документи, пътното превозно средство и стоките.

 От 12.01.2009 г. фирма АТН-ТРАНС извършва нова услуга, въвеждане на данните от карнета ТИР в NCTS. За целта трябва да ни изпратите по email /atnt@rambler.ru/ или факс /+359 379 72084/ копие на ТИР Карнет, ЧМР и експортна декларация. Цената на услугата е 10€. За повече информация натиснете тук.

12.01.2009г.


На 02.07.2007г. компания АТН-ТРАНС ЕООД отпразнува своя 10 годишен рожден ден!

02.07.2007г.


На 5-ти март се състоя заключителния преговор между АТН-ТРАНС ЕООД и ръководството на Свободна Зона Пирот. В резултат на тези преговори се сключи договор за сътрудничество и така беше открито представителство на АТН-ТРАНС ЕООД в Свободна Зона Пирот. Даденият договор значително ще улесни оформлението на постъпващия товар от нашите партньори в Свободна Зона Пирот от Европейския Съюз и други страни от Балканския регион, а също ще открие и нови преспективи за работа в областта на товарните превози в Балканския регион. Основните направления на работа, които ще бъдат обслужвани от нашия офис в гр. Пирот, ще бъдат: Mакедония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Румъния, България, Гърция и Албания.

06.03.2007г.


На 23.12.2006 фирма АТН-ТРАНС получи нов Европейски транспортен лиценз.
Полученият лиценз се явява пряко доказателство за съотвествията на компанията със строгите Европейски изисквания, както в областта на техническото състояние на транспорта, така и в организацията на труда в компанията, в съответсвие с единните европейски нормативи и правила. Даденият лиценз потвърждава финансовата табилност на фирма АТН-ТРАНС ЕООД, а също и благонадежноста на компанията
като международен превозвач.

23.12.2006г.


АТН-ТРАНС приключи успешно изминалата 2006-та година.
Товарооборота на компанията се състои от 14400 тона, в сравнение с 2005г. е увеличен с 2000т.

20.12.2006г.

Rambler's Top100